Γυμνή κόψη (The naked edge)


Γραφή πάνω σε μια ταινία


Όποιος παρακολουθήσει την ταινία “Γυμνή κόψη”, δύσκολα θα μπορέσει να αντιληφθεί ότι ο πρωταγωνιστής της, Gary Cooper, είχε προηγουμένως υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ ο επιθετικός καρκίνος εξαπλωνόταν σε όλο του το σώμα. Λίγους μήνες μετά το τέλος των γυρισμάτων και πριν προβληθεί η ταινία στο σινεμά θα έσβηνε στα εξήντα του χρόνια.
Αυθεντικός, με διακριτό στιλ σε όλη του την καριέρα από το τέλος του βωβού κινηματογράφου, μέχρι και τη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ, χάρισε με τις ερμηνείες του ρόλους αξεπέραστους. Συνήθως μαζί με την ενσάρκωση του εκάστοτε ρόλου, τοποθετούσε διακριτικά και κομμάτια από την προσωπικότητά του, κάτι που συνέθετε τη φυσική και αυθεντική του παρουσία. Ως επί το πλείστον στις ταινίες του αντιπροσώπευε τον ιδανικό ανδρικό αμερικάνικο πρότυπο. Όμως στην τελευταία του ταινία έμελλε να υπάρχει σε όλη τη διάρκεια του φιλμ η αίσθηση του αμετανόητου δολοφόνου, ενός αριβίστα, χωρίς τύψεις με κτηνώδη και προκλητικά ένστικτα της προσωπικής επιβίωσης. Άλλωστε όλη η ταινία “Γυμνή κόψη” βασίζεται στο τρομερό ερώτημα που βασανίζει τη σύζυγό του Deborah Kerr: Είναι ο άνδρας μου δολοφόνος;
Αυθεντικό ψυχολογικό θρίλερ με έντονα στοιχεία νουάρ στη φωτογραφία, ευρηματικότητα στο μοντάζ και δεύτεροι ρόλοι που συμπληρώνουν με μέτρο τους δύο πρωταγωνιστές.

Υπόθεση
Ο επιχειρηματίας Jason Root (Martin Boddey) μαχαιρώνεται ένα βράδυ στο γραφείο του. Εκείνη τη νύχτα ο George Radcliffe (Gary Cooper), μαζί με τον Donald Heath (Ray McAnally) είναι οι μοναδικοί υπάλληλοι που βρίσκονται στο κτίριο και εργάζονται υπερωρία. Ο Radcliffe, μετά τις φωνές για βοήθεια του δολοφονηθέντος υποστηρίζει ότι είδε τον Heath να τρέχει με μια τσάντα, που περιείχε πολλά χρήματα και να φεύγει από το γραφείο. Τελικά ο Heath συλλαμβάνεται στο κλιμακοστάσιο, χωρίς όμως να βρεθεί ποτέ η τσάντα με τα χρήματα. Στο δικαστήριο η κατάθεση του Radcliffe είναι καταδικαστική για το συνάδελφό του κι έτσι ο Heath θα βρεθεί στη φυλακή. Μετά το τέλος τη δίκης ο Radcliffe εξομολογείται στη σύζυγό Martha Radcliffe (Deborah Kerr) ότι μετά από μια επιτυχία του στο χρηματιστήριο μπορεί να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση.
Πέντε χρόνια μετά κι ενώ ο Radcliffe είναι πλέον ένας πλούσιος και επιτυχημένος επιχειρηματίας, φτάνει ένα καθυστερημένο γράμμα από το μυστηριώδη και άγνωστο Jeremy Gray (Eric Portman), που απειλεί τον Radcliffe ότι θα αποκαλύψει όλη την πραγματικότητα σχετικά με τη βραδιά του φόνου και τον εκβιάζει ζητώντας του χρήματα. Από τότε όλο και περισσότερες υποψίες θα εισχωρήσουν στο μυαλό της Martha και στο τέλος θα πιστέψει ότι ο σύζυγός της είναι ένας δολοφόνος, που καταδίκασε έναν αθώο άδικα σε φυλακή.
Μέσα από συγκρούσεις, αμφιβολίες και υποψίες η Martha θα βρεθεί αντιμέτωπη στο τέλος με το δολοφόνο, που κρατάει ακονισμένο ένα ξυράφι.


Σκηνοθεσία: Michael Joseph Anderson
Πρώτη προβολή: Μάιος 1961 (Ηνωμένο Βασίλειο)
Ιούνιος 1961 (ΗΠΑ)
Βασισμένο στο μυθιστόρημα: First Train to Babylon του Max Ehrlich

Σχόλια