Ο κανόνας της σελίδας 69

Ο Καναδός επικοινωνιολόγος Άρθουρ Μακ Λουάν υπήρξε καινοτόμος στον τομέα του. Οι κοινωνιολογικές του θεωρίες επηρέασαν πολύ τον τρόπο της προβολής ατόμων και ιδεών ειδικά τη δεκαετία του '70. 
"Για να αποφασίσετε τι θα διαβάσετε, ανοίξτε ένα βιβλίο στη σελίδα 69 και διαβάστε την. Αν σας άρεσε εκείνη η σελίδα, αγοράστε το βιβλίο". Αυτό είναι ένα από τα πιο γνωστά του αποφθέγματα και είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Επειδή αφενός ο χρόνος για αναγνώσεις βιβλίων λόγω των ταχύτατων ρυθμών του σήμερα είναι ελάχιστος και αφετέρου υπάρχουν εκατομμυρία τίτλοι (στην amazon διακινούνται μισό εκατομμύρια μόνο μυθιστορήματα. Για να τα διαβαστούν όλα αυτά θα χρειαζόντουσαν 163 ζωες) η επιλογή σε ποια βιβλία θα διαθέσουμε τις ελεύθερές μας ώρες είναι πολύ σημαντική. 
Σύμφωνα λοιπόν με το Μακ Λουάν το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε ένα βιβλίο στη σελίδα 69. Αν μας συνεπάρει αξίζει να διαβαστεί. Αν όχι τότε πάμε στο επόμενο.
Φυσικά αυτός ο κανόνας δεν είναι δεδομένο. Ειδικά σε ένα έργο πυκνό και μεγάλο σε έκταση είναι πολύ άδικο να κρίνεται από μία και μόνο σελίδα. Μπορείτε άλλωστε να ανατρέξουμε σε βιβλία που είναι πραγματικά αριστουργήματα και να το διαπιστώσουμε. Το άθροισμα του συνόλου κάνει τη διαφορά και όχι η αποσπασματική συγκεκριμενοποίηση μιας και μόνο σελίδας.

*Κάτι αντίστοιχο είχε διαπιστωθεί και στους δίσκους της μουσικής. Το τραγούδι με τον αριθμό 7 στο δίσκο, λέγανε πως αν ήταν πραγματικά ωραίο ήταν ωραίος και όλος ο δίσκος.

Άκης Παρισιάδης

Σχόλια