Η Google τιμά την Else Lasker-Schüler


Η Else Lasker-Schüler (11 Φεβρουαρίου 1869 - 22 Ιανουαρίου 1945) ήταν Γερμανίδα ποιήτρια και θεατρική συγγραφέας διάσημη για τον μποέμικο τρόπο ζωής της στο Βερολίνο. Ήταν μία από τις λίγες γυναίκες που συνδέονταν με το εκφραστικό κίνημα. Η Lasker-Schüler εγκατέλειψε τη ναζιστική Γερμανία και έζησε την υπόλοιπη ζωή της στην Ιερουσαλήμ.
Η Schüler γεννήθηκε στο Elberfeld, που ανήκει σήμερα σε μια περιφέρεια του Wuppertal. Η μητέρα της, Jeannette Schüler ήταν κεντρική φιγούρα στην ποίησή της. Ο κύριος χαρακτήρας του Die Wupper ήταν εμπνευσμένος από τον πατέρα της, Aaron Schüler, έναν εβραϊκό τραπεζίτη.


Το 1894, η Else παντρεύτηκε το γιατρό και τον περιστασιακό σκακιστή Jonathan Berthold Lasker (αδελφό του Emanuel Lasker, Παγκόσμιο Πρωταθλητή Σκακιού) και μετακόμισε μαζί του στο Βερολίνο, όπου έζησε ως καλλιτέχνης. Στις 24 Αυγούστου 1899 γεννήθηκε ο γιος της Παύλος και δημοσιεύτηκαν τα πρώτα ποιήματα. Δημοσιεύει τον πρώτο της πλήρες τόμο ποίησης, Styx , τρία χρόνια αργότερα, το 1902. Στις 11 Απριλίου 1903, χώρισε με το Berthold Lasker  και στις 30 Νοεμβρίου παντρεύτηκε τον πολυσχεδή καλλιτέχνη Georg Lewin. Το ψευδώνυμό του, Herwarth Walden, ήταν δική της ιδέα.
Το πρώτο έργο πεζογραφίας της Lasker-Schüler, Das Peter-Hille-Buch, δημοσιεύθηκε το 1906, μετά το θάνατο της Hille, μιας πολύ κοντινής της φίλης. Το 1907, δημοσίευσε τη συλλογή πεζών Die Nächte der Tino von Bagdad, ακολουθούμενη από το έργο "Die Wupper" το 1909. Ένας τόμος ποίησης που ονομάζεται Meine Wunder, που δημοσιεύτηκε το 1911, δημιούργησε τη Lasker-Schüler ως την ηγετική φυσιογνωμία του γυναικείου γερμανικού εξπρεσιονισμού.
Μετά το χωρισμό της από το Herwarth Walden το 1910 και το διαζύγιό τους το 1912, τη βρήκε με ελάχιστα έσοδα και εξαρτημένη από την οικονομική υποστήριξη των φίλων της, ιδιαίτερα του Karl Kraus . Εκείνη τη χρονιά συναντήθηκε με τον Gottfried Benn. Μία έντονη φιλία αναπτύχθηκε μεταξύ τους, η οποία βρήκε την λογοτεχνική της διέξοδο σε ένα μεγάλο αριθμό ποιημάτων αγάπης αφιερωμένα σε αυτόν.


Το 1927 πέθανε ο μονάκριβος γιος της γεγονός που την έριξε σε βαθιά κατάθλιψη. 
Παρά το γεγονός ότι κέρδισε το βραβείο Kleist το 1932, ως Εβραία,  παρενοχλήθηκε και απειλήθηκε από τους Ναζί. Μετανάστευσε στη Ζυρίχη αλλά εκεί, επίσης, δεν μπορούσε να εργαστεί. Ταξίδεψε στην Παλαιστίνη το 1934 και τελικά εγκαταστάθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1937. Το 1938 αφαιρέθηκε η γερμανική ιθαγένειά της και το ξέσπασμα του Β Παγκοσμίου Πολέμου απέτρεψε την επιστροφή της στην Ευρώπη.
Το 1944 η υγεία της επιδεινώθηκε. Υπέστη την πρώτη καρδιακή προσβολή στις 16 Ιανουαρίου και πέθανε στην Ιερουσαλήμ στις 22 Ιανουαρίου 1945. Θάφτηκε στο Όρος των Ελαιών.

Η Lasker-Schüler άφησε πίσω της αρκετούς όγκους ποίησης και τριών θεατρικών έργων, καθώς και πολλά διηγήματα, δοκίμια και επιστολές. Κατά τη διάρκεια της ζωής της, τα ποιήματά της δημοσιεύθηκαν σε διάφορα περιοδικά, μεταξύ των οποίων το περιοδικό Der Sturm που εκδόθηκε από το δεύτερο σύζυγό της και το λογοτεχνικό περιοδικό του Karl Kraus Die Fackel . Έχει επίσης δημοσιεύσει πολλές ανθολογίες ποίησης, μερικές από τις οποίες είναι από τα ισχυρά βιώματα που έζησε.


Σχόλια